ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНИХ ТЕМПЕРАТУР ТА ПОВЕРХНЕВИХ ГРАВІТАЦІЙ ДЕКІЛЬКОХ ЗІР ТИПУ А НА ОСНОВІ ФОТОМЕТРИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ - Самедов, З. А.; Алієва, З. Ф.; Гаджиєва, Г. М.; Самедова, Н. Х. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Для зір типу A визначено фундаментальні параметри – ефективні температури (Teff) та поверхневі гравітації (g): HD 6364 (A5/7III), HD 6365 (A3III/IV), HD 6492 (A9V), HD 6723 (A8V), HD 25093 (A7II/III), HD 123798 (A8/9V), HD 129175 (A6V), HD 129433 (A0IV), HD 129660 (A7V) та HD 209124 (A0III-IV). Для визначення хімічного складу зір за допомогою модельного методу або методу синтетичного спектру важливо знати їхні фундаментальні параметри – ефективні температури (Teff) та поверхневу гравітацію (g). Teff та log g є основними параметрами моделей зоряних атмосфер – визначення цих параметрів необхідне для обчислення моделей зоряних атмосфер. З іншого боку, знаючи ефективну температуру (Teff) та поверхневу гравітацію (g), можна розрахувати еволюційні параметри зір – їхні маси (M), світності (L), радіуси (R) та вік (t). Таким чином, точне визначення хімічного складу зір за допомогою модельного або синтетичного спектрального методу залежить від точності параметрів Teff та log g. Ефективні температури (Teff) та поверхневі гравітації (log g) зір були визначені за допомогою фотометричного методу. Використаний метод базується на порівнянні спостережуваних та теоретичних значень фотометричних індексів [c1], Q та β. Цей метод є простим та точним. Індекс Q у фотометричній системі UBV визначається як Q = (U – B) - 0,72(B – V), тоді як індекс [c₁] у фотометричній системі uvby визначається як [c₁] = c₁ - 0,2(b - y). Ці індекси не залежать від впливу поглинання в міжзоряному середовищі. Для досліджуваних зір було отримано такі значення Teff та log g: HD 6364: Teff = 7610 K, log g = 4.25; HD 6365: Teff = 7880 K, log g = 4.35; HD 6492: Teff = 7390 K, log g = 3.70; HD 6723: Teff = 7380 K, log g = 4.00; HD 25093: Teff = 7780 K, log g = 4.10; HD 123798: Teff = 7090 K, log g = 3.65; HD 129175: Teff = 8220 K, log g = 4.35; HD 129433: Teff = 9960 K, log g = 4.00; HD 129660: Teff = 7710 K, log g = 3.65; HD 209124: Teff = 9820 K, log g = 3.80.