РОЗПОДІЛ ТЕМПЕРАТУРИ В ДЕТАЛЯХ ДИСКА ЮПІТЕРА НА ОСНОВІ ЛІНІЙ ПОГЛИНАННЯ СМУГИ NH 3 λ6450 Å - Гумбатова, А. Е. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Для розуміння значущих метеорологічних процесів, що відбуваються в атмосфері Юпітера, були проведені дослідження ліній поглинання аміаку NH₃, відносна кількість яких невелика, але вплив яких може бути порівнянним з водяною парою в атмосфері Землі. Ці спостереження проводилися за допомогою ешель-спектрометра з високою спектральною роздільною здатністю, встановленого у фокусі Кассегрена 2-метрового телескопа в Шамахинській астрофізичній обсерваторії. Варіації інтенсивності ліній поглинання NH₃ у смузі NH₃ λ 6475 Å досліджувалися в різних областях диска Юпітера та в центрі диска Сатурна. У цій спектральній області було відібрано 20 ліній для центру, 14 ліній для північної зони та 11 ліній для південної зони. Отримані дані були оброблені за допомогою програм DECH 95 та DECH 30. Визначено спектрофотометричні характеристики цих спектральних ліній, включаючи їх еквівалентні ширини та напівширини. На основі отриманих даних спостережень було визначено температуру обертання Юпітера за різними парами ліній. Розраховані температури коливаються приблизно від 180 K до 80 K. Спостережувані коливання температури можна пояснити блискавками в цих шарах. Підсумовуючи отримані результати: середня температура в деталях диска Юпітера була визначена приблизно на рівні 127 K, що добре узгоджується з висновками інших авторів.