ОНОМАСТИКА ТА НАЗВИ ЗОРЯНОГО НЕБА: До 95-річчя професора, члена-кореспондента Академії наук України Ю. О. Карпенко – автора книги «Назви зоряного неба» - Карпенко, О. Ю.; Рябов, М. І. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
У 2024 році відзначається 95-річчя з дня народження видатного вченого енциклопедиста професора Юрія Олександровича Карпенка. Ю. О. Карпенко багато років викладав на філологічному факультеті ОНУ імені І. І. Мечникова. Він є яскравим представником науки ономастики, що досліджує таємниці походження слів, які описують навколишній світ. Юрій Олександрович Карпенко, будучи філологом, розширив об’єкт своїх досліджень, включивши до нього весь Всесвіт. Результати його досліджень висвітлено у книзі «Назви зоряного неба», яка і до сьогодні є унікальною. За словами самого Ю. О. Карпенка, «Людський шлях пізнання завжди супроводжувався словом. Всі свої відкриття та перемоги людина позначала засобами мови – іменувала. Без цього, без таких імен не було чого б і думати про накопичення знань, про передачу їх наступним поколінням». Автори сподіваються, що життя чудової книги Ю. О. Карпенка «Назви зоряного неба» буде продовжено її перекладом англійською та українською мовами.