ВНУТРІШНЯ СТРУКТУРА СКУПЧЕНЬ ГАЛАКТИК В ТРИПЛЕТАХ - Панько, О. О.; Ємельянов, С. І. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
Внутрішня структура скупчень галактик визначається взаємодією баріонної матерії з навколишніми структурами та впливом підстилаючої темної матерії. Для пошуку результатів такої взаємодії ми обрали 18 триплетів (11 витягнутих i 7 округлих) скупчень галактик із списку триплетів, що було знайдено у Каталозі скупчень i груп галактик PF (Panko & Flin, 2006). Форма всіх триплетів, що було знайдено, варіюється від майже правильного трикутника до практично прямого ланцюжка, тобто еліптичність найкращого еліпсу для триплетів скупчень галактик знаходиться у межах від 0,12 до 0,92. Ми обрали триплети скупчень з еліптичностями в діапазоні 0,8−1,0 в якості першого набору даних та з еліптичностями в діапазоні 0,1−0,4 в якості другого набору. Порівняння результатів, отриманих для двох наборів, дозволило дійти до висновку, що витягнуті триплети виникають уздовж філаменту, що збігається з ідеєю еволюції елементів великомасштабної структури Всесвіту. Ефект Бінгеллі був виявлений у більшої частини скупчень. Особливо розглянуто PF 0369–7499, що має дуже вузьку лінійну підструктуру L11. Галактики у лінійній підструктурі цього скупчення показують перпендикулярне вирівнювання відносно напряму на найближчого сусіда, на відміну від інших галактик цього скупчення. Ми припускаємо, що підструктури в скупченнях галактик нашого набору даних мають бути пов’язані з впливом інших членів триплету.