ЕВОЛЮЦІЯ ВИПРОМІНЮВАННЯ ДЖЕТІВ РАДІОДЖЕРЕЛ З КРУТИМИ НИЗЬКОЧАСТОТНИМИ СПЕКТРАМИ - Мірошниченко, А. П. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
Ми припускаємо, що відношення випромінювання джерела в декаметровому та інфрачервоному діапазонах є оцінкою внеску джетової структури відносно центральної області джерела. Це відношення досліджується для вибірки галактик і квазарів з крутими низькочастотними спектрами з каталогу УТР-2. Ми отримали відношення відповідних густин потоків (на частоті 25 МГц та в близькому інфрачервоному діапазоні 1,38‧1014 Гц) та їх зв’язок з червоним зміщенням джерел, їхнім характерним віком, швидкістю поширення джетів. При однаковій величині відношення для випромінювання джетів (при виділеному значенні цього відношення) отримано дуже близькі величини характерного віку і швидкості поширення джетів для досліджуваних галактик і квазарів з однаковим типом крутих спектрів. Отже, еволюція галактик і квазарів з крутим лінійним радіоспектром (тип S) може бути подібною. Аналогічно, подібна еволюція у галактик і квазарів з крутим радіоспектром зі зламом (тип C+). Розглянуті відношення мають позитивну кореляцію для відповідних червоних зміщень, швидкості поширення джетів. Радіоджерела з крутим лінійним спектром виявляють менший характерний вік ( 107 років), ніж радіоджерела з крутим спектром зі зламом ( 108 років). А отримані середні величини швидкості поширення джетів для досліджуваних галактик і квазарів з крутим лінійним спектром ( 109 см/с) більші на порядок, ніж відповідні величини для досліджуваних галактик і квазарів з крутим спектром зі зламом ( 108 см/с). Одержані результати можуть свідчити про циклічну активність радіоджерел з крутим спектром.