АКТИВНА СТАДІЯ СИМБІОТИЧНОЇ ЗОРІ CH CYG У 2015 РОЦІ - Мікаілов, Х. М.; Рустамова, А. Б.; Алекберов, І. А.; Рустамов, Б. Н. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
Симбіотична зоря CH Cyg значно відрізняється від інших членів цієї групи поведінкою фотометричних і спектральних параметрів. CH Cyg також належить до невеликої підгрупи симбіотичних зір, в спектрах яких спостерігаються компоненти, так звані Jet структури поглинання в лініях Гідрогену серії Бальмера. З історії фотометричного вивчення цієї зорі відомо, що починаючи з 1967 року було зафіксовано кілька моментів її фотометричної активності. Як правило, у цих активних фазах спостерігається блакитне зміщення високошвидкісних абсорбційних компонент в лініях Гідрогену серії Бальмера, а інколи, і в інших лініях. Починаючи приблизно з 2010 року яскравість зорі в U променях поступово збільшується і вже до кінця 2014 року досягає приблизно 7–8 зоряної величини. Одночасно із синхронним зростанням яскравості в V і U променях у 2014–2015 роках відбуваються помітні фотометричні і спектральні зміни. У цій роботі розглядається поведінка Jet структур поглинання в лініях Нα і Нβ з в спектрі CH Cyg протягом 18 ночей (приблизно 50 діб) з липня по вересень 2015 року. Спектри зорі програми були отримані на телескопі системи Кассегрен з діаметром головного дзеркала 2 м (Шемахінська астрофізична обсерваторія) за допомогою ешелле спектрографа з просторовою роздільною здатністю R = 14000. Фотометрично-активна фаза зорі у 2015 році не дуже сильно відрізняється від попередніх активних фаз, але така різноманітність Jet структур за формою і глибиною спостерігається тільки у 2015 році. Ми також наводимо профілі ліній Нα і Нβ з абсорбційними компонентами у блакитному крилі. Глибина і зовнішній вигляд компоненти поглинання суттєво змінилися і короткохвильова межа досягає швидкості близько 2500 км/с. Глибина складової поглинання в лінії Нα є значно меншою, ніж глибина лінії Нβ. Ми не знайшли залежності глибини короткохвильових границь променевої швидкості Jet структур поглинання від блиску зорі, а також від відношення інтенсивності блакитної і червоної емісійних компонент профілів вищевказаних ліній серії Бальмера.