ТРЕТІЙ КОМПОНЕНТ У ЗАТЕМНЮВАНИХ ПОДВІЙНИХ СИСТЕМАХ ТИПУ АЛГОЛЬ - Рустамов, Б. Н.; Мікаілов, Х. М.; Мамадова, С. О.; Алішева, К. І.; Алієва, В. І. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
Після застосування ешелле-спектрографа в поєднанні з високочутливими приймачами випромінювання під час спостережень короткоперіодичних подвійних зоряних систем типу Алголя в деяких випадках в їх спектрах спостерігається особливість, яка може вказувати на наявність потенційного третього компонента. В даний час серед зір типу Алголь виділяється підклас зір, в спектрах яких спостерігаються подібні риси. Включені результати спектральних спостережень двох зір типу Алголь δ Lib і U Sge, які належать до цього підкласу. Спектральні спостереження зорі U Sge проведено у фокусі Кассегрена 2-метрового телескопа Шемахинської астрофізичної обсерваторії ім. Н. Тусі на ShaFES з використанням ПЗЗ-матриці зі спектральною роздільною здатністю R = 28000, в області довжин хвиль λλ 3900–7500 A˚, у 2022-2023 роках. Криві радіальних швидкостей обох компонентів системи δ Lib та U Sge були побудовані на основі наших вимірювань радіальних швидкостей і запозичені з публікацій. В спектрах обох зір є деталь поглинання, яка з’являється на фазах орбіти (0,1 – 0,4) у червоному та (0,6 – 0,8) у синьому крилах лінії Hα. Ці фазові інтервали відповідають періоду затемнення другого компонента. Попередньо ми припускаємо, що цей факт спостереження може вказувати на присутність третього компонента в системі, а також надає альтернативні гіпотези, які призводять до подібних ефектів, зокрема, лінію Hα видно на вторинному компоненті на початку та в кінці затемнення, або, можливо, що ефект Маклафліна–Россітера рідко спостерігається в подвійних системах типу Алголя. Усі три гіпотези є предметом обговорювання в міру отримання додаткових спостережень.