КУТОВИЙ РОЗПОДІЛ ЯСКРАВОСТІ КВАЗАРА 3С268.4 НА ДЕКАМЕТРОВИХ ДОВЖИНАХ ХВИЛЬ - Ващишин, Р. В.; Шепелев, В. О.; Литвиненко, О. О.; Лозинський, А. Б. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
За допомогою РНДБ мережі УРАН, було досліджено кутову структуру квазара 3C268.4 на декаметрових довжинах хвиль. Показано, що розподіл яскравості джерела в декаметровому діапазоні суттєво відрізняється від дециметрового зображення квазара. На низьких частотах модель джерела складається з двох протяжних компонентів і одного компактного елемента, розміри і положення яких збігаються з параметрами пелюсток і однієї з гарячих плям 3C268.4, що спостерігаються в дециметровому діапазоні. Радіовипромінювання другої гарячої плями на декаметрових довжинах хвиль досить слабке і не впливає істотно на відгук інтерферометра. У дослідженні також визначаються ймовірні спектри компонентів квазара та їх зміни в діапазоні від декаметрових до дециметрових довжин хвиль. Відзначається, що на відміну від високочастотного зображення, де в випромінюванні 3C268.4 переважають компактні гарячі плями, на декаметрових хвилях близько 65% густини потоку джерела забезпечується більш протяжними пелюстками. Ми також показали, що зміна нахилу повного спектру квазара на частоті 230 МГц викликана синхротронними втратами в його пелюстках.