ІСНУВАННЯ НАЙПРОСТІШИХ БІОЛОГІЧНИХ СТРУКТУР В ПОЛІ ДІЇ ЖОРСТКИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ - Дойков, Д. М.; Дойкова, К. М.; Джердев, М. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
У роботі розглянуто застосування радіаційної біології в астробіології та космічній медицині. Зроблено розрахунки взаємодії між клітинами, бактеріями та жорстким випромінюванням у навколоземному просторі. Нами отримано, що вплив фотонів на руйнування елементарних біологічних структур залежить від інтенсивності та довжини хвилі рентгенівського та м’якого γ-випромінювання. Згідно результатам розрахунків виникає практичний інтерес з точки зору безпеки космічних польотів і виживання різних примітивних біологічних форм у космосі. Отримано, що у процесі переносу радіаційної енергії в клітинках та бактеріях її спектр змінюється, що доводить до змін перерізів взаємодії квантів з біологічними структурами. Це стосується мембран та органел клітинок та бактерій. Ми розглядали лише структуру взаємодії між фотонним компонентом сонячного випромінювання та біологічною структурою яка моделювалася вигляді параметру «М’яка тканина». Для розрахунків та їх інтерпретація були використані головні стандарти біологічних тканин та анатомічних структур. Різни біологічні об’єкті зберігаються в спеціалізованих стандартах. Зокрема в Національному інституті стандартів і технологій США (NIST). Головні пункти, які розглянуто у роботі підтверджують раніше отримані експериментальні висновки. Тобто – що живучість деяких типів мікроорганізмів від іонізуючого випромінювання значно підвищується при висушуванні та заморожуванні. Одночасне висушування та заморожування значно збільшує радіаційну виживаність мікроорганізмів при окремому застосуванні. В межах Астробіології вивчення запропонованих для розгляду умов допомагає зрозуміти можливість транспорту багатоатомних структур (сахари, амінокислоти та інші), первинних бактерій у кометах та деяких типах метеоритів. Зазначено, що ці космічні тіла забезпечують достатнє екранування від зовнішнього опромінення космічними променями під час такого транспортування.