ДІАГНОСТИКА СОНЯЧНИХ ПРОТОННИХ ПОДІЙ ТА КОРОНАЛЬНИХ УДАРНИХ ХВИЛЬ ЗА ПАРАМЕТРАМИ СОНЯЧНИХ РАДІОСПЛЕСКІВ ІІ І IV ТИПУ - Ісаєва, О. О. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
У цій роботі представлені результати дослідження зв’язку сонячних космічних променів (СКП) та корональних ударних хвиль (КУХ) з параметрами мікрохвильових континуальних радіосплесків IV типу, а також з параметрами радіосплесків II типу. Загалом було проаналізовано 349 сонячних протонних подій (СПП) за період із 03–02–1986 по 12–02–2018 роки. Для аналізу використовувалися оригінальні записи радіовипромінювання Сонця на 8 фіксованих частотах в діапазоні 245–15400 МГц за даними RSTN (Radio Solar Telescope Network), оригінальні записи динамічних спектрів з SRS (Solar Radio Spectrograph) в діапазоні 25–180 МГц, табличні дані корональних ударних хвиль, а також оригінальні записи інтенсивності потоку протонів СКП з енергією протонів у діапазоні >1–100 МеВ за даними апаратів серії GOES. Раніше вже було показано, що для більшості протонних подій існує сильний зв’язок потоку протонів СКП з параметрами мікрохвильових континуальних сплесків IV типу, що вказує на домінуючу роль процесу прискорення СКП у спалахової області. Однак в результаті останніх детальних досліджень тонкої структури радіосплесків II типу також було виявлено сильний зв’язок між інтенсивністю потоку середньорелятивістських протонів СКП і певними параметрами радіосплесків II типу в діапазоні 25–180 МГц. Наявність сильного зв’язку потоку протонів СКП з параметрами радіосплесків II типу вказує на важливу роль прискорення протонів СКП на фронтах ударних корональних хвиль. Також було виявлено досить сильний зв’язок між швидкістю корональних ударних хвиль і параметрами мікрохвильових сплесків IV типу, що безумовно вказує на те, що корональні ударні хвилі пов’язані з сонячними спалахами.