ДВА ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ ОЦІНКИ ПАРАМЕТРІВ ЗОРЯНОГО СКУПЧЕННЯ - Паунзен, Е.; Пєцка, М.; Сипайкова, Ж. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Завдяки останнiм даним GAIA тепер можливо бiльш детально вивчати найближчi вiдкритi скупчення. Внутрiшня структура та кiнематичнi характеристики вiдомi лише для кiлькох скупчень, таких як Гiади та Плеяди. Однак цi характеристики є важливими як вхiднi параметри для моделi, що стосуються формування та еволюцiї зоряних скупчень. Нещодавнi публiкацiї представили однорiдний вибiр iз майже 8 000 галактичних зоряних скупчень (Hunt & Reffert, 2023). Однак оцiнка параметрiв зоряного скупчення все ще триває. Зоряне скупчення – це композицiя зiрок, якi утримуються разом загальним полем тяжiння всього скупчення. Зорi даного скупчення народжуються у гiгантськiй молекулярнiй хмарi i можуть розглядатися як об’єкти майже однакового вiку. Крiм того, припускаючи, що початковий матерiал у хмарi iдеально змiшаний, ми також можемо сказати, що металiчнiсть усiх членiв скупчення однакова. Для опису зоряних скупчень стандартно використовуються чотири параметри (вiдстань, поглинання або почервонiння, вiк i металiчнiсть). Їх знання необхiднi для вивчення локальних i глобальних властивостей галактик (особливо нашої власної Галактики). Однак визначення цих параметрiв може зайняти час i зусилля. Завдяки вимiрюванням паралакса, проведеним мiсiєю Gaia, ми можемо визначити вiдстанi до зiр (i скупчень) у нашiй Галактицi з безпрецедентною точнiстю. Тому ми можемо прибрати вiдстань зi списку вiльних параметрiв. Ми розробили два рiзних iнструменти для оцiнки параметрiв кластерiв: 1) Metalcode, автоматичний iнструмент, зосереджений на отриманнi металiчностi розсiяних скупчень, i 2) Iнструмент пiдгонки iзохрон зiр. (StIFT), iнструмент для пiдгонки сiтки iзохрон для будь-якої доступної фотометричної системи.