ВИЗНАЧЕННЯ ТЕМПЕРАТУР ЦЕНТРАЛЬНИХ ЗІР ВИБРАНИХ ПЛАНЕТАРНИХ ТУМАНОСТЕЙ - Алілі, А. Х.; Алішева, К. І.; Мікаілов, Х. М. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
В даній роботі ми дослідили дві планетарні туманості IC 1295 і IC 4191б та визначили температури середовища за допомогою метода Занстра. Лінія Hβ, яка належить центральним зорям цих туманостей, була використана для цієї цілі. Метод Занстра може бути застосований тільки у разі, коли середовище туманості є оптично товстим в лайманівському континуумі. Всі атоми Гідрогену вважаються такими, що перебувають в незбудженому стані. Температура зорі може бути визначена шляхом порівняння числа квантів до числа квантів, що випромінюютьс у видимій частині спектра. Ми визначили ефективні температури центральних зір туманостей, як 64252 К та 47663 К.