ФУНДАМЕНТАЛЬНІ ПАРАМЕТРИ НАДГІГАНТА HD 40589 (A0Iab) - Самедов, З. А.; Рустем, У. Р.; Хаджієва, Г. М.; Алієва, З. Ф. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
У цій роботі були визначені фундаментальні параметри зорі-надгігінта HD 40589 (A0Iab), а саме ефективна температура (Teff), прискорення сили тяжіння (log g), мікротурбулентна швидкість (ξt) і металічність [Fe/H]. Відстань до зорі 1734 пк. Висота над площиною Галактики становить 67,5 пк. Спектри HD 40589 були отримані 19 грудня 2019 року за допомогою спектрографа, оснащеного ПЗЗ, що живиться від 2-метрового телескопа Шамахинської астрофізичної обсерваторії (роздільна здатність R = 56000, відношення сигнал/шум S/N = 150-400). Спектри HD 40589 оброблені за програмою DECH 30. Ефективна температура і прискорення сили тяжіння зорі нашої програми були визначені моделлю атмосфери та методом паралакса. Ефективну температуру та поверхневу силу тяжіння визначали на основі порівняння спостережуваних та розрахункових значень фотометричних величин [c1], Q та еквівалентних ширин спектральних ліній водневої серії Бальмера, а також за допомогою методу паралакса. Індекс [c1] визначається як [c1]= c1-0.2(b-y) у фотометричній системі uvby, а індекс Q визначається як Q=(U-B)-0.72(B-V) у системі UBV. Діаграма, що визначає Teff і log g дає Teff = 10750±150K і log g = 1.65±0,2. Визначення мікротурбулентної швидкості ґрунтується на дослідженні еквівалентних ширин спектральних ліній заліза. З кожної спектральної лінії можна отримати певний вміст log ε. Відхилення від LTE не впливає на лінію FeII. Тому мікротурбулентну швидкість ξt і вміст заліза визначали за допомогою ліній FeII. В аналізі використовувалися лише досить слабкі лінії. Ці лінії утворюються в глибоких шарах атмосфери. У нашому аналізі ми використовували сітку моделей атмосфери Castelli and Kurucz (2003), а атомні дані спектральних ліній були взяті з VALD3. Металічність зорі [Fe/H] = -0.10. Металічність HD 40589 визначається вперше.