РУХ КОМПОНЕНТІВ АГНС ЗА ДАНИМИ VLBI MOJAVE ЯК ПОКАЗНИК АКТИВНОСТІ ТА ПРОСТОРОВОЇ СТРУКТУРИ ДЖЕТІВ - Забора, Д.; Рябов, М.; Сухарєв, А.; Безруковс, В.; Базєй, О. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Система з десяти радіотелескопів VLBA (Very Large Baseline Array), з максимальною довжиною бази близько 8,600 км, Національної Радіоастрономічної Обсерваторії США (NRAO USA) проводить систематичні моніторингові спостереження близько 500-та активних ядер галактик (АЯГ), результати яких представлені у базі даних MOJAVE. Результуючої кутової роздільної здатності ( 0.47 тисячних кутової секунди на частоті у 15.4 ГГц) достатньо для розділення близького оточення АЯГ та його джета. Результати відповідних спостережень дозволяють зіставляти особливості руху у джеті з процесами активності АЯГ, а також вивчати його просторову структуру. У базі даних MOJAVE представлені спектральні щільності радіопотоків АЯГ, радіозображення на кожну епоху спостережень на частоті 15.4 ГГц та діаграми “Separation jet” (що демонструють кутове відхилення компонент джета у часі). Ця інформація й дозволяє вивчати рух цих компонент. У цій роботі, було проведено загальний аналіз патернів руху компонент джета 3С 273. В опублікованих статтях команди MOJAVE, подібний проведеному аналіз не було представлено для усіх особливостей джетів.