МАГНІТНЕ ПОЛЕ ЗЕМЛІ ТА ВЕЛИКОМАСШТАБНЕ МАГНІТНЕ ПОЛЕ СОНЦЯ: СОНЯЧНО-ЗЕМНИЙ ЗВ’ЯЗОК - Орлюк, М. І.; Роменець, А. А. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
У статті представлені результати спільного аналізу основного магнітного поля Землі (поля ядра) BIGRF і великомасштабного магнітного поля Сонця (ВМПС). При цьому 11- та 22-річні періоди варіацій ВМПС і BIGRF добре проявляються в обох полях і зазвичай модулюються сонячною активністю. Парні 11-річні цикли, для яких напрямок магнітного поля Сонця збігається з напрямком магнітного поля Землі, характеризуються мінімальними значеннями чисел сонячних плям, а непарні цикли з протилежними напрямками магнітних полів мають більші значення чисел сонячних плям. Швидкість обертання дво- та чотирисекторної структури сонячних джерел ВМПС змінювалася з приблизно 11-річним та 22-річним циклом. Виявлено також більш тривалі зміни магнітних полів Сонця і Землі з періодом близько 75 років. Період обертання джерел ВМПС (28,0-28,5 доби) був максимальним в середині 20 століття в 1940÷1960 роках. Цей максимум сонячної активності відповідає часовому градієнту геомагнітного поля. Показано, що градієнт геомагнітного поля BIGRF залежить від швидкості зміни тривалості дня. Отже, згідно з результатами дослідження ротаційні режими Сонця та Землі зумовлюють різноперіодні зміни їх магнітних полів.