СПЕКТРОСКОПІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗІР ПОЛЯ ПОЛЯРНОЇ - Усенко, І. А.; Мірошніченко, А. С.; Данфорд, С.; Тьорнер, Д. Дж.; Маджаесс, Д. Дж.; Балам, Д. Д. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Даються результати аналiзу 28 спектрiв 18 зiр Головної послiдовностi спектральних класiв A-G з поля Полярної, вiдомої класичної цефеїди, отриманих у 2016-2023 рр. Промiрянi променевi швидкостi та Teff разом iз вiдстанями та почервонiннями, узятими з каталогу Gaia DR3, дозволили нам обчислити радiуси цих зiр та порiвняти їх з калiбрувальними спiввiдношеннями "Спектральний клас – Свiтнiсть" для зiр ГП. Судячи зi спектрiв, HD 90162 дiйсно є спектроскопiчно-подвiйною системою, тодi як HD 14718 i HD 163988 є можливими подвiйними. 61% дослiджуваних об’єктiв – незмiннi зорi, а три об’єкти (HD 5914, HD 203317 i HD 224991) можуть бути низькоамплiтудними пульсуючими змiнними типу δSct. Нашi оцiнки ефективних температур, отриманi за допомогою спектроскопiї або фотометрiї показали їх приблизну схожiсть з оцiнками з каталогу DR3 для зiр спектральних класiв F-G, тодi як для бiльш гарячих зiр А-типу рiзниця становить 300-500 К. Оцiнки радiусiв зiр, розрахованi за значеннями Teff, почервонiннями та вiдстанями з DR3 для половини зiр виявилися завищеними i невiдповiдними їх спектральним типам. Перерахунки радiусiв i вiдстаней для зiр з використанням наших оцiнок Teff iз калiбрування "Спектральний тип – свiтнiсть" для зiр ГП також пiдтвердили, що для половини зiр оцiнки вiдстанi з DR3 ненадiйнi. Найбiльшi розбiжностi в оцiнках вiдстанi мiж даними DR3 i калiбруваннями знаходяться на вiдстанях бiльше 130 пк i мають експоненцiальний характер. Судячи з отриманих оцiнок RV i фото метричних вiдстаней, 15 зiр, ймовiрно, належать до старого розсiяного скупчення, розчиненого серед зiр поля Полярної i розташованi на вiдстанях ∼70–110 пк, але при цьому два об’єкти належать до товстого диска, а один належить до можливої iншої зоряної групи, розташованої на вiдстанi 130 пс.