ЗВ’ЯЗОК ІНТЕНСИВНОСТІ ПОТОКУ ПРОТОНІВ СКП З ПАРАМЕТРАМИ СОНЯЧНИХ РАДІОСПЛЕСКІВ ІІ ТИПУ - Ісаєва, О. О. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Опрацьовано 112 сонячних протонних подій (СПП) за період з 24.11.2000 по 20.12.2014 роки, які супроводжувалися радіосплесками ІІ типу. Для аналізу використовувалися оригінальні записи радіовипромінювання Сонця з сонячного радіоспектрографа в діапазоні 25-180 МГц, а також оригінальні записи інтенсивності потоку протонів сонячних космічних променів (СКП) Ip з енергією Ep в діапазоні > 0.8-850 МеВ за даними з апаратів серії GOES. При цьому накладені протонні події завжди поділялися та ототожнювалися з відповідними сонячними протонними спалахами, а максимальна інтенсивність потоку протонів Ip накладених протонних подій визначалася від рівня попередньої протонної події. За даними із сонячного радіоспектрографа для 91 сплеску II типу були отримані регресійні моделі, що встановлюють зв’язок між швидкістю частотного дрейфу Vi,j і частотою сплеску II типу fi,j, а також для 73 сплесків II типу вдалося отримати регресійні моделі, що встановлюють зв’язок між інтенсивністю сплесків II типу Ii,j і частотою сплесків II типу fi,j у діапазоні 25-180 МГц. Детальні дослідження показали, що інтенсивність сплесків II типу Ii,j як і швидкість частотного дрейфу Vi,j сильно залежить від частоти сплеску II типу fi,j і монотонно змінюється з часом t i вздовж гармонік сплесків II типу. В результаті було досліджено зв’язок максимальних значень інтенсивності потоку протонів СКП Ip з розрахунковими значеннями швидкості частотного дрейфу Vi,j та інтенсивності сплесків II типу Ii,j. Порівняльний аналіз показав, що зв’язок інтенсивності потоку протонів СКП Ip з інтенсивністю сплесків II типу Ii,j значно сильніший, ніж зі швидкістю частотного дрейфу Vi,j, де коефіцієнт кореляції r дорівнює 0.82 і 0.71, відповідно для протонів з енергією Ep > 30 МеВ. Також було досліджено зв’язок інтенсивності потоку протонів Ip зі швидкістю частотного дрейфу Vi,j та інтенсивністю сплесків II типу Ii,j залежно від енергії протонів Ep та від частоти fi,j радіосплесків II типу. Було показано, що найбільш сильний зв’язок інтенсивності потоку протонів СКП Ip зі швидкістю частотного дрейфу Vi,j і інтенсивністю сплесків II типу Ii,j спостерігається з субрелятивістськими протонами СКП з енергією Ep в діапазоні > 30-100 MeV і для радіосплесків II типу на частоті fi,j в діапазоні 40 -160 МГц.