КУТОВА СТРУКТУРА РАДІОГАЛАКТИКИ 3C280 НА ДЕКАМЕТРОВІХ ДОВЖИНАХ ХВИЛЬ - Ващишин, Р. В.; Шепелєв, В. А.; Литвиненко, О. О.; Подгорний, Г. С.; Лозинський, А. В. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Зображення радіогалактики 3C280 на дециметрових довжинах хвиль складається з двох областей випромінювання, центри яких рознесені приблизно на 13 кутових секунд. Ці області є пелюстками радіогалактики з яскравими компактними компонентами або вбудованими в них гарячими плямами. Наведено результати дослідження структури джерела в декаметровому діапазоні довжин хвиль, що були виконані на радіоінтерферометрах УРАН-1 – УРАН-4 за спеціально розробленою методикою. Ми показуємо, що на декаметрових хвилях модель джерела містить два протяжних компонента з розміром і положенням пелюсток, як у дециметровому діапазоні та компактну деталь, що відповідає одній із гарячих плям. Радіовипромінювання інших гарячих плям на декаметрових хвилях не реєструється через їх малу густину потоку. У цьому дослідженні визначено спектри компонентів радіогалактики та їх зміну в діапазоні від декаметрових до дециметрових довжин хвиль. Виявлено, що протяжні пелюстки забезпечують близько 70% потоку 3C280 на низьких частотах, на відміну від високочастотного зображення радіогалактики, де компактні гарячі плями переважають у випромінюванні джерела.