НОВА ГАЛАКТИЧНА КЛАСИЧНА ЦЕФЕЇДА, БАГАТА ЛІТІЄМ: OGLE GD-CEP-0516 - Ковтюх, В. В. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
У цiй статтi ми повiдомляємо про вiдкриття нової бiмодальної цефеїди, багатої лiтiєм, OGLE GD-CEP-0516. Бiмодальнi цефеїди — це класичнi змiннi зорi-цефеїди, якi одночасно пульсують у двох (або трьох) радiальних модах. Детальне фотометричне дослiдження OGLE GD-CEP-0516 протягом кiлькох рокiв показало, що це галактична бiмодальна цефеїда з найкоротшим вiдомим перiодом (P1 = 0.3949599 d, P2 = 0.3163039 d, P2/P1 = 0.801). Вона пульсує з амплiтудою 0.30 mag в I-дiапазонi. Її вiдстань, яка знайдена за допомогою емпiричного спiввiдношення перiод-свiтнiсть (PL) показує, що вона знаходиться у галактичному тонкому диску, на 0.07 кпк над площиною Галактики. Для цiєї цефеїди ми проаналiзували спектр UVES з роздiльною здатнiстю R = 42 300, який охоплює iнтервал довжин хвиль 4726-6835 Å, вiдношення сигнал/шум S/N = 141. Щоб визначити ефективну температуру, ми використали методику, яка основана на вiдношеннях глибин лiнiї. Мiкротурбулентна швидкiсть i прискорення сили тяжiння були знайденi за допомогою стандартного аналiзу. Нова суперлiтiєва цефеїда OGLE GD-CEP-0516 демонструє наявнiсть сильної резонансної лiнiї Li I 6707.766 Å i має вмiст лiтiю log A(Li) ≈ 3.6 dex. Вмiст вуглецю та натрiю, визначений для OGLE GD-CEP-0516, близький до сонячних значень, це вказує на те, що ця цефеїда ще не проходила через перший конвективний винос. Це шоста вiдома класична цефеїда такого типу в Галактицi. OGLE GD-CEP-0516 можна вважати цефеїдою, яка зараз вперше перетинає смугу нестабiльностi. Зауважимо, що лiтiй було знайдено в рiзних цефеїдах: 1) довгоперiодична цефеїда у Великiй Магеллановiй Хмарi, яка пульсує у фундаментальному перiодi; 2) п’ять бiмодальних цефеїд Чумацького Шляху, що пульсують або в режими P0/P1 або P1/P2; 3) тiльки V1033 Cyg є звичайний пульсатор основної моди з P ≈ 4.9 d. Це може означати, що лiтiй в атмосферах цефеїд мiг вироблятися через рiзнi канали, наприклад, через поглинання планети, акрецiю субзоряних компаньйонiв, забруднення вiд зорi-супутника, або внутрiшнього виробництва Li пiд час стадiї RGB/RC.