ДОСЛІДЖЕННЯ РЕНТГЕНІВСЬКОГО СПЕКТРУ СКУПЧЕННЯ ГАЛАКТИК КОМА - Задорожна, Л.; Тугай, А.; Приходько, О.; Малишев, Д.; Сахай, Ю.; Савченко, Д.; Пулатова, Н. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
В роботi було дослiджено рентгенiвський спектр кластера галактик Кома за даними спостережень обсерваторiї XMM-Newton. Ми поєднали 7 спостережень, отриманих камерою MOS в регiонi розмiром 40′ × 40′, центрованому на кластерi Кома. Цi спостереження були здiйсненi протягом 2000–2005 рокiв i мають загальну тривалiсть 196 ксек. Основна увага була придiлена аналiзу спектрiв камери MOS, оскiльки вони менше схильнi до впливу сильного iнструментального фону у виглядi лiнiй. Отриманий спектр було апроксимовано моделлю, яка враховувала внески вiд гарячої плазми Сонячної системи/Молочного шляху та фонового рентгенового випромiнювання у формi степеневого закону. Внесок iнструментального фону було описано степеневим законом (не згладженим з ефективною площею) та декiлькома гаусовими лiнiями. Внесок вiд кластера Кома було описано випромiнюванням гарячої плазми з однiєю температурою. Крiм того, ми проводили пошук можливого нелiнiйного випромiнювання в околi центру кластера Кома, наприклад, вiд синхротронного випромiнювання релятивiстських електронiв в турбулентному магнiтному полi. Ми порiвняли нашi результати з попереднiми роботами iнших вчених та спектрами, отриманими з iнших приладiв, якi опрацьовують подiбний енергетичний дiапазон вiд 1 до 10 кеВ. Ретельний та докладний аналiз спектрiв буде важливим для нашої майбутньої роботи - пошуку проявiв аксiоноподiбних частинок, що можуть бути кандидатами на роль темної матерiї, зi спостережень кластеру Кома.