НОВИЙ МЕТОД ДОСЛІДЖЕННЯ ОРІЄНТАЦІЇ ГАЛАКТИК У СКУПЧЕННЯХ ЗА БРАКОМ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЇХ МОРФОЛОГІЧНІ ТИПИ - Мжиглуд, Б.; Годловський, В. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Проблема формування структур у Всесвiтi є однiєю з найважливiших проблем сучасної позагалактичної астрономiї та космологiї. Iнструментом, що дозволяє перевiрити заданий сценарiй, є аналiз просторової орiєнтацiї галактик на основi депроекцiї їх зображень. Отримання правильних результатiв аналiзу вимагає врахування того факту, що галактики є сплюснутими сфероїдами, фактичне спiввiдношення осей яких залежить вiд морфологiчного типу, що не передбачено в бiльшостi наявних на даний момент астрономiчних даних. Вiд повiдно до нового пiдходу, використаного в новому методi, на основi оцiнених частот зустрiчальностi заданих морфологiчних типiв, отриманих з використанням достатньо великої кiлькостi даних спостережень, проводяться моделювання, якi дозволяють отримати новi кутовi розподiли, якi використовуються в орiєнтацiйних дослiдженнях. Цi розподiли вже мiстять iнформацiю про частоту появи певних морфологiчних типiв у скупченнях галактик, що дозволяє отримувати точнiшi результати статистичних перевiрок, проведених пiд час аналiзу. Цей метод є розширенням результатiв, отриманих Godłowski 2012 та Pajowska та iн 2019 рiк.