ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ОБ’ЄКТІВ “ГАРЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ” В ПОЯСІ КОЙПЕРА - Охотко, Н.; Троянський, В.; Базєй, О. (Одеські астрономічні публікації, 2022)
Більшість планетезима- лей, що утворилися на відстанях 15 - 30 ао, були гравітаційно викинуті з Сонячної сис теми в результаті міграції планет-гігантів, але невелика частина залишилася, захоплена Юпітером і поясом Койпера. У результаті ми зараз можемо спостерігати таку різноманіт ність, з точки зору фізичних і динамічних характеристик, у троянських астероїдів Юпі тера і в поясі Койпера. Планетезималії, захо плені поясом Койпера, зараз є «гарячою по пуляцією». Термін «гарячі» не стосується температури тіл, а характеризує орбіту об’єк тів. 120 000 об’єктів розміром понад 100 км. в діаметрі відомі в «гарячому населенні». Ця популяція характеризується нахилом орбіти понад 5 градусів і великим ексцентрисите том. Основним завданням роботи, заснованої на фізико-динамічних характеристиках, є пошук однакових властивостей троянських астероїдів Юпітера та об’єктів із «гарячого населення» поясу Койпера, які, ймовірно, мігрували раніше з області первісної орбіти Нептуна. У роботі використані дані наземних спостережень і космічних місій.