ВИЗНАЧЕННЯ ДЕГРАДАЦІЇ ОПТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПОВЕРХНІ СУПУТНИКА ФОТОМЕТРИЧНИМ МЕТОДОМ - Сухов, Петро П.; Єпішев, Віталій П.; Сухов, Костянтин П.; Павловський, Олексій Л.; Мамрай, Сергій А. (Одеські астрономічні публікації, 2022)
Описано метод використання фотометричних даних для оцінки відбивних властивостей матеріалу поверхні супутника в умовах його тривалого перебування в космосі. Показано методику багатоколірних фотометричних B,V,R спостережень кількох геостаціонарних супутників, побудованих на різних типах шин, і результати, отримані за період від 3 до 9 років. Це геостаціонарні супутники Astra 2E (на шині Eurostar E3000), Azerspace-2/Intelsat 38 (на шині SSL-1300), Sicral 2 (на платформі Spacebus-4000B2) і Благовіст 11L (на шині Експрес-2000). Було виявлено, що закономірність зміни відбивної здатності різних геостаціонарних супутників неоднакова. Матеріали космічних апаратів, які використовуються для поверхонь геостаціонарних супутників, виготовлених у другому десятилітті 21-го століття, є більш стійкими до суворих космічних умов, ніж ті, що використовуються для супутників, побудованих наприкінці 20-го століття. Ми запропонували декілька шляхів удосконалення методу ідентифікації типу матеріалу космічного корабля на основі багатоколірних фотометричних спостережень. Представлені результати показують, що запропонований фотометричний метод працює і може бути використаний для виявлення деградації поверхні космічного корабля.