ПОЗИТРОННА γ-СПЕКТРОСКОПІЯ СИМБІОТИЧНИХ СИСТЕМ - Дойков, Д.М. (Одеські астрономічні публікації, 2022)
Гамма-спектроскопія швидких процесів в атмосферах Землі та Космосу є предметом запропонованої роботі. Розглянуто спектри ката клізмічних системи типу AM Her у м’яких γ-променях. Розраховано інтенсивність потоку квантів які формують анігіляційну лінію, яка вказує на p-p термоядерні вибухи на поверхні білих карликів. По представленим результатам було отримано що фізичні умови детонації у виродженій плазмі доводять до виробки позитронів. Ми підтвердили, що утворені анігіляційні γ-кванти з енергією 0,511 МеВ є придатною діагностичною можливістю для дослідження ефективності каналів термоядерної реакції під час таких вибухів. Вказано на можливість реєстрації анігіляційних γ-квантів від зірок типу AM Her, періодичних і класичних нових. У разі відмічених явищ на панель детекторів потрапляють монохроматичні потоки γ-квантів – продуктів від термоядерних ланцюгів Р – Р-циклу. Отримано, що верхньою межею потоку від катаклізмові системи AM Her є 177 квантів на см −2 сек −1 . Шкала часу детонації та γ-спалахів знаходиться в інтервалах від 10 −4 до 10 −3 сек. Ці результати показують чому зменшується імовірність реєстрації γ-спалахів в інших типах симбіотичних систем. Для поширення кількості об’єктів також розглядалися катаклізмичні системи з класичною дисковою акрецією, які викликають таке явище, як Періодичні Нові. Оскільки ці вибухи є рідкісними і мають специфічні геометричні та фізичні умови для їх моніторингу достатньо розглядати вже відоме сферичне наближення. Це спрощує стратегію спостереження і інтерпретацію отриманих γ-спектрів. В земній атмосфері ручний масштаб руху космічних позитронів такий самий. У роботі показано, що на першому кроці доцільно спостерігати анігіляцію позитронів в приземній зоні. У цьому випадку в обсерваторіях, розташованих на висоті 2000 і більше метрів, доцільно планувати розміщення такого обладнання для реєстрації позитронів вторинного походження та їх анігіляцію. Підкреслено, що представлені пероксидові детектори мають необхідну універсальну спектральну чутливість на жорстке випромінювання, а дослідження та моделювання процесів взаємодії дозволяє задавати режими роботи інтерфейсів у моніторингових режимах спостережень. Ми отримали, що конструкція таких детекторів у вигляді бінарних девайсів дозволяє одночасно спостерігати жорстке випромінювання та оптичні кванти. У цьому випадку спостереження космічного випромінювання, мікрометеорів та інших швидких об’єктів в атмосфері Землі значно розширює можливості їх вивчення.