ПРО ФОРМИ ОПИСУ МЕХАНІЧНОЇ МОДЕЛІ В КОСМОЛОГІЇ - Бойко, Ю.І.; Копит, М. М. (Одеські астрономічні публікації, 2021)
Зближення двох типів незалежних змінних механічного опису інтерпретовано як підхід до глобальної числової характеристики багатовиду одиничного поняття космології. Для його найпростішого варіанту – сталого Всесвіту Ейнштейна, на підставі виріальної теореми вказана можливість тотожного представлення гравітаційного діаметру сфери Шварцшільда лише через її масу та швидкість світла, як універсальну сталу. По методології зворотної задачі механіки, з застосуванням зворотності одиночного відображення, надана якісна картина механічного розвитку нашого Всесвіту. Зазначено, що в ній відтворення і зникнення світу просторово-часових відносин відбувається нескінченно. Первевага нашої заміни рекурсії конформних перетворень Пенроуза (як просторово- часових узагальнень) інволюційними перетвореннями в тому, що останні більш просто використовують зворотність механічного руху як основу механічної моделі розвитку.