ПРИСТРІЙ КОНТРОЛЮ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ДЛЯ ДЕКАМЕТРОВОГО РАДІОТЕЛЕСКОПУ УРАН-4 - Галанін , В.В.; Комендант , В.Г.; Ясінський , В.В. (Одеські астрономічні публікації, 2021)
В Одеській радіоастрономічній обсерваторії РІ НАН України, починаючи з 1986 року, працює радіотелескоп УРАН-4. Інструмент є елементом декаметрового довгобазового інтерферометра, радіотелескопи якого розташовані по території України із заходу на схід. Радіотелескоп складається з 128 елементної фазованої антеної решітки з розмірами 232,5х22,5 м та модифiкованого радiометру. Інструмент працює в діапазоні 10–30 МГц, і його приймальна апаратура здатна виділяти дві поляризаційні складові сигналу. Діаграма спрямованості радіотелескопу становить на 25 МГц 3х22 градуси. У режимі інтерферометра реалізується розмiр у 2 секунди. До складу апаратурного комплексу радіотелескопу входить модифiкований пристрій управління роботою інструменту. Конструктивно цей пристрій виконано у вигляді окремого блоку, у якому змонтована плата з мікроконтролером ATMEL AT90S8515 з регістрами управління, та схемою зв’язку блоку з комп’ютером. Пристрій здійснює у заданний час, у період спостережень, дискретне переміщення у просторi діаграми спрямованості антени, здійснює установку необхідного згасання у аттенюаторi під час калібрувальних вимірювань. Дозволяє так само здійснити корегування поточного часу комп’ютера за сигналами GPS, та контролює процес спостережень.