СПЕКТРОСКОПІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ГАЛАКТИЧНОГО РОЗСІЯНОГО СКУПЧЕННЯ COLLINDER 394 – НОВІ РЕЗУЛЬТАТИ - Усенко, І. О.; Князєв, А.Ю.; Мірошниченко, А. С.; Денфорд, С.; Ковтюх, В. В.; Мішеніна, Т. В. (Одеські астрономічні публікації, 2021)
Справжнi члени головної послiдовностi (ГП) розсiянного скупчення Collinder 394 є досконалi об’єкти для перевiрки дiйсностi їх вiдстаней, отриманих з каталога GAIA GR2 (2018). Вiдмiнностi вiдстаней до розсiяного скупчення Collinder 394, що визначенi фотометрiєю та з паралаксiв GAIA, викликали сумнiви щодо правильностi останнього. Тому ми використовували спектроскопiчно визначенi значення T eff i loggдля цих зiрок вiд Usenko et al. (2019) i спробував вирiшити зворотню задачу: визначити радiуси цих зiрок, використовуючи отриманi вiдстанi та калiбрування “T eff - радiус” для зiрок ГП, та порiвняти з подiбними. Для цього ми використовували калiбрування вiд Torres et al. (2010), на основi найближчих подвiйних затемнених зiр ГП i компiляцiї для зiрок ГП вiд Mamajek (2018). В результатi ми отримали залежностi, якi поєднують T eff , logg, радiуси, маси та вiдстанi для справжнiх членiв - зiр ГП з Collinder. Ми пiдтвердили правильнiсть вiдстаней GAIA DR2 (2018) для цих зiрок та визначили їх радiуси та маси. Останнi оцiнки виявилися близькими до оцiнок еволюцiйних мас, якi розрахованi за моделями PARSEC.