СУЧАСНИЙ СТАН СПОСТЕРЕЖЕНЬ НА В УКРАЇНІ ТА КИТАЇ ЗА ВИКОРИСТАННЯМ ТЕХНІКИ ПЗЗ - Помазан, А.В.; Майгурова, Н.В.; Шульга , О.В.; Танг, З.-Г. (Одеські астрономічні публікації, 2021)
Сучасний стан спостережень навколоземних астероїдів (НА) показує щорічне збільшення кількості відкриттів нових об’єктів Однак частотний розподіл НА за розмірами показує різке зменшення кількості об’єктів з розмірами менше 300 м, що суперечить результатам теоретичних моделювань популяції НА. Виходячи із визначення потенційно небезпечних астероїдів (ПНА), лише об’єкти діаметром понад 140 м можуть мати катастрофічні наслідки для Землі та людства в цілому. Але в той же час, об’єкти менших розмірів може призвести до значних наслідків на місцевому рівні при входженні в атмосферу та зіткненні із Землею, і їх велика передбачувана кількість збільшує цю ймовірність. Через їх невеликий розмір, що призводить до слабкої видимої зоряної величини, практично всі НА відкриваються за короткий час їх тісного зближення (ТЗ) із Землею, коли їх видима величина, як правило, стає максимально яскравою для даного розміру. Це не тільки полегшує виявлення таких нових об’єктів, але й збільшує можливості їхніх спостережень за допомогою невеликих наземних телескопів. Однак видима швидкість руху у даний період може перевищувати 10 град день −1 , що є ускладнюючим фактором для спостережень. Використовувана методика ПЗЗ- спостережень дозволяє отримувати точкові зображення об’єктів з великою видимою швидкістю та визначити координати їх центрів зображення з достатньою астрометричною точністю. Отримані у даному досліджені астрометричні положення НА мають похибки в діапазоні ± (0,2″ − 0,3″) для обох координат по відношенню як до ефемериди JPL HORIZONS, так і до ефемериди сервісу NEODyS-2. Частина спостережень була отримана в момент мінімальної відстані до Землі під час поточного ТЗ для нещодавно відкритих НА. Такі спостереження важливі для подовження спостережуваної дуги орбіти з ціллю надійного поліпшення визначення орбіт даних об’єктів та зменшення орбітальної невизначеності. Це дозволить провести повторні спостереження цих НА у наступних опозиціях.