ТРИВИМІРНЕ ЧИСЛОВЕ МОДЕЛЮВАННЯ ФОРМУВАННЯ АКРЕЦІЙНОГО ДИСКУ МАЛОГО РАДІУСУ У МІКРОКВАЗАРІ CYG X-1. ВИПАДОК ЧИСЛОВОЇ СІТКИ ВИСОКОЇ РОЗДІЛЬНОЇ ЗДАТНОСТІ У ВЕРТИКАЛЬНОМУ НАПРЯМКУ - Назаренко, В.В. (Одеські астрономічні публікації, 2021)
Представлена стаття присвячена формуванню акрецiйного диску малого радiусу в мiкроквазарi CYG X-1. Результати показують, що у випадку дiї сильного вiтру на диск, радiус диску становить 20-30% вiд радiуса порожнини Роша акретора (це значення дорiвнює 0,08 в одиницях орбiтальних подiлiв) замiсть стандартного значення радiусу диску, рiвного 80-85% радiуса порожнини Роша акретора, що дорiвнює 0,22 в одиницях орбiтальних подiлiв. В данiй статтi ми намагаємося вирiшити проблему, яка виникає у випадку мiкроквазарiв, коли ми дослiджуємо формування акрецiйного диску в таких об’єктах. Дiйсно, мiкроквазари є масивними тiсними подвiйними системами, що мають донором масивну зорю O-B класу, вiд якої дме сильний вiтер. У цьому випадку виникає питання: якою повинна бути ситуацiя для формування акрецiйного диску в мiкроквазарах. Iншими словами, якi процеси та речовина, що вiдповiдають за формування акрецiйного диску: чи це речовина, що тече тiльки в потоцi вiд точки L1, чи диск формується здебiльшого iз вiтру донора, чи у формуваннi акрецiйного диску приймають участь обидва процеси. Таке питання не пусте, оскiльки воно дуже впливає на генерацiю включених/виключених станiв в моделi прецесiйного механiзму запуску джет. Оскiльки цей механiзм надто залежить вiд щiльностi в центрi диску, то ж всi параметри, що впливають на цю щiльнiсть важливi для обчислень. Конфiгурацiя речовини в околицi точки L1 являється одним з таких параметрiв, який має великий вплив на виникнення включених/виключених станiв, структуру диску та щiльнiсть в центрi диску. З цiєї причини в данiй статтi ми дослiджували те, як структура диску залежить вiд конфiгурацiї вiтру в околицi точкиL1.