TYC5594-576-1: ЗБАГАЧЕННЯ БІДНОЇ НА МЕТАЛИ ЗОРІ ЗА РАХУНОК R-ПРОЦЕСУ - Мішеніна, Т. В.; Усенко, І. О.; Князєв, А. Ю.; Ковтюх, В. В. (Одеські астрономічні публікації, 2021)
Для відтворення раннього збагачення Галактики хімічними елементами та тестування теорій нуклеосинтезу важливим є дослідження елементів, що утворювалися в результаті процесів захоплення нейтронів n. Елементи швидкого захвату n (r-процес) можуть бути створені як результат, наприклад, злиття нейтронних зірок або впливу магнітного полю в магнітогідродинамічних наднових. Це також важливо для відстеження шляху збагачення цими елементами міжзоряного середовища в ранні галактичні часи. Для зірки TYC5594-576-1 з металічністю [Fe/H] = –2,8 були визначені атмосферні параметри та розповсюдженність елементів в її атмосфері. Спектральний матеріал отримано за допомогою ешеле-спектрографа HRS Південноафриканського великого телескопа (SALT) у режимі середньої роздільної здатності (R 31000-41000) з високим коефіцієнтом відношення сигнал до шуму, близько 100-200, в діапазоні довжин хвиль від 3900 до 8700 ÅÅ. Для визначення атмосферних параметрів та хімічного складу зірки TYC5594-576-1 був застосовано наближення ЛТР (локальної термодинамічної рівноваги) з використанням моделей атмосфери Castelli & Kurucz (2004). Вмісти Na, Mg, Al, Ni, Co, Sr, Y, Zr, Mo, Ba, La, Ce, Pr, Sm, Eu, Gd, Dy, Os, Th розраховані з використанням нової версії програмного забезпечення STARSP (Tsymbal, 1996), враховуючи надтонку структуру (HFS) для ліній Eu II, а вміст Si, Ca, Sc визначений з використанням єквівалентних ширин і WIDTH9 Р. Куруча. Вміст вуглецю розраховано за допомогою порівняння розрахунків молекулярного синтезу до спостережного спектру в області СН (4300-4330 ÅÅ). Для вмісту C, Na, Mg, Ba та Th ми розглянули оцінки поправок за рахунок відхилення від ЛТР. Ми вперше визначили вміст деяких елементів нейтронного (n) захвату, включно з торієм, для TYC5594-576-1 . Ми виявили, що поведінка вмісту n-елементів показує ріст їх вмістів зі збільшенням атомного номера, а також співвідношення елементів [Eu/Fe] = 1.90, [Ba/Eu] = –1,19 відповідає визначенню досліджуваної зірки як зірки зі збагаченням r-процесу. Ми отримали вміст торію зі значенням [Th/Fe] =1.26. Отриманий надлишок європію і торію свідчить про раннє збагачення Галактики елементами r-процесу у результаті злиття нейтронних зірок або чорних дір. Вміст вуглецю підтверджує ефект канонічного додаткового змішування (Denissenkov & Pinsonneault 2008) у досліджуваній зірці.