ЗВ’ЯЗКИ ІНТЕНСИВНОСТІ ПОТОКУ ПРОТОНІВ СКП ІЗ ШВИДКІСТЮ КВМ І ЗІ ШВИДКІСТЮ ЗАГАСАННЯ РАДІОВИПРОМІНЮВАННЯ СОНЦЯ В ДЕКАМЕТРОВОМУ ДІАПАЗОНІ - Ісаєва , О.А. (Одеські астрономічні публікації, 2021)
Досліджено зв’язок між СКП і КВМ, а також з завмираннями континууму шумових бур і радіосплесків IV типу в декаметровому діапазоні. Раніше було показано, що близько 60% КВМ, пов’язаних з сонячними протонними подіями, супроводжуються глибокими завмираннями сонячного радіовипромінювання в декаметровому діапазоні, які збігаються за часом з реєстрацією КВМ. Також було показано, що завмирання характеризуються глибиною завмирання, частотною смугою, в якій відбуваються завмирання, а також тривалістю замираний і частотою, на якій спостерігається максимальна глибина завмирання. Подальші детальні дослідження показали, що для протонних подій, що супроводжуються загасанням сонячного радіовипромінювання в декаметровому діапазоні, зв’язок між інтенсивністю потоку протонів СКП і швидкістю КВМ набагато гірше, ніж для подій без загасання сонячного радіовипромінювання в декаметровому діапазоні. Однак виявилося, що для таких подій зв’язок між потоком протонів СКП і швидкістю КВМ істотно зростає, якщо врахувати глибину завмирання радіовипромінювання Сонця в декаметровому діапазоні. Раніше в роботі (Isaeva, 2019) були представлені результати дослідження зв’язку інтенсивності завмираний континууму шумових бур з параметрами рентгенівських сплесків, зі швидкістю КВМ і швидкістю корональних ударних хвиль, а так само з інтенсивністю потоку протонів СКП. У даній роботі представлені результати дослідження зв’язку інтенсивності потоку протонів СКП з параметрами радіосплесків II і IV типу, а також зі швидкістю КВМ і зі швидкістю корональних ударних хвиль в залежності від інтенсивності завмираний радіовипромінювання Сонця в декаметровому діапазоні на частоті 27 МГц. Частота 27 МГц обрана тому, що в районі даної частоти спостерігається максимальна глибина завмирань радіовипромінювання. Сонця в декаметровому діапазоні.