ОТРИМАННЯ НЕЙТРОННОЇ МАТЕРІЇ ТА ГІПЕРВАЖКИХ ЯДЕР: МОЖЛИВІ КВАНТОВО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ ПІДХОДИ - Рязанцев, Г.Б.; Висоцький, В.І.; Лавренченко, Г.К.; Недовєсов , С.С (Одеські астрономічні публікації, 2021)
Обговорюються можливі механізми створення як надважких ядр шляхом електронно- ядерного колапсу, так і нейтронної матерії шляхом конденсації ультрахолодних нейтронів. Принципову можливість існування таких об’єктів було раніше обґрунтовано А.Б.Мігдалом, який припустив, що відома множина протон-нейтронних ядр з масовими числами від 0 до 300 і максимальною питомою енергією зв’язку близько 8 МеВ/нуклон при A≈60 відповідає першій області, за межами якої (починаючи приблизно з заряду Z>1600) існує додаткова область, що описує можливий стан ядерної матерії, стабілізованої піонним конденсатом. У цій галузі максимальна питома енергія відповідає ≈15МеВ/нуклон при A ≈ 100000. Показано, що нейтронна матерія може бути отримана за певних умов, а її систематизація може бути здійснена як додаток до періодичної таблиці. При вирішенні таких завдань стає цілком реальним вивчення не тільки фізичних, але й хімічних, а, можливо, і інженерно-технічних властивостей. Аналіз показує, що стійкість нейтронної матерії на мікрорівні забезпечується таммовською взаємодією та бета-рівновагою Хунда. Така матерія може бути досить стійкою не тільки на мегарівні (нейтронні зірки) за рахунок гравітаційної взаємодії, як передбачалося раніше, але і в масштабах "звичайної" матерії. Процес нейтронізації можливий не тільки при критичній гравітаційній взаємодії, але й за іншими механізмами (надкритичне збільшення атомного номера елементів за рахунок електронно- ядерного колапсу та конденсації ультрахолодних нейтронів), що відкриває шлях до принципової можливості отримання як нейтронної матерії в лабораторних умовах, так і згоряння ядер. На основі робіт Мігдала, Тамма та Хунда аргументується можливість існування стабільної нейтронної матерії (з Z >> 175, N >> Z, A > 10 3 -10 5 та розміром 200-300 фемтометрів і більше) на мікрорівні, а не лише на мегарівні, як це зараз вважається в астрофізиці. Проводиться критичний аналіз усталеної концепції мінімально можливої маси нейтронних зірок. Пропонуються такі квантово-технологічні підходи до реалізації конденсації UCN: 1. Повільний ізотермічний стиск; 2. Холодильник для розчинення гелію-3 та гелію-4; 3. використання конічного концентратора для фокусування UCN (конус Висоцького); 4. Магнітна пастка; 5. Додаткове лазерне охолодження UCN. Нейтронна матерія сприймається як потенційний космологічний кандидат у темну матерію. Слід враховувати можливість утворення фрагментів нейтронної матерії як темної матерії (нейтральної, фемто-, пико- і нанорозмірів, охолодження реліктів ускладнює їхнє виявлення до теперішнього часу) вже при початковому зародженні Всесвіту, що є домінуючим процесом. Спостережувана частина Всесвіту утворена залишковою частиною протонів, а потім одиночними нейтронами, що розпалися, і нестабільними фрагментами нейтронної матерії (з Z> 175, N >> Z, але A <10 3 -10 5 ).