ON THE FON ASTROPLATE PROJECT ACCOMPLISHMENT - Andruk, V. M.; Pakuliak, L. K.; Eglitis, I.; Yuldoshev, Q.; Mullo-Abdolov, A.; Shatokhina, S. V.; Yizhakevych, O. M.; Protsyuk, Yu. I.; Relke, H.; Akhmetov, V. S.; Muminov, M. M.; Ehgamberdiev, Sh. A.; et al. (Одеські астрономічні публікації, 2019)
План фотозйомки північного неба (ФОН) був запропонований у 1976 році в Голосіївській обсерваторії (нині МАО НАН України) І. Колчинським та А. Онєгіною. Остаточний проект каталогу складено- го FONAC (FON Astrographic Catalog) ґрунтується на цифрових даних фотопластинок, експонованих у чоти- рьох обсерваторіях: МАО НАН України (Київ, Украї- на), Кітабська астрономічна обсерваторія (Ташкент, Узбекистан), Гіссарська астрономічна обсерваторія (Душанбе, Таджикистан) та Балдонська обсерваторія (Латвія). Загальна кількість пластинок – 5700. В резуль- таті повинен бути створений каталог положень і B- величин зірок, який охоплюватиме область неба від -20 до 90 градусів DEC. Орієнтовна середня епоха каталогу – 1987 рік. Гранична В-величина становить 17,5 m . Опорною системою є Tycho-2. В-величини визначають- ся у системі фотоелектричних стандартів. Отримані дані фотометричної редукції коригуються за фотомет- ричне рівняння кольору у величинах B. Доповненням для фотометричного вмісту каталогу є величини U та V зірок, отримані при обробці 5400 пластинок 1,2 м теле- скопа Шмідта в Балдоне. Фотометричні дані яскравих зірок з величиною V <8,5 m U, B, V не можуть бути ви- значені з фотоматеріалу, тому ці об’єкти отримувати- муть фотометричні дані з фотоелектричних каталогів. Каталог буде доповнений власними рухами з GAIA.